Løperkne

Løperkne (runners knee)

Hva er løperkne?

Løperkne, også kalt runners knee eller iliotibialbåndsyndrom er en av de vanligste løpsrelaterte skadene. Det er samtidig en av de enkleste smertene å diagnostisere, og det er mye man kan bidra med både ved egenbehandling/øvelser og naprapatbehandling. 


Diagnostisering av løperkne 

Distinkt smerte på utsiden av kneet mens man løper. Smertene kan sitte på ett eller begge ben. Oftest er et av bena mer rammet enn det andre. Ubehaget oppstår som regel noen kilometer ut i økta, og det gjør da markant vondt på utsiden av kneet. Dersom man stopper opp, opphører som regel smerten. Det gjør også vondt å trykke på utsiden/nedsiden av det aktuelle kneet. 

Bilde som viser en behandlingsmetode for løperkne hos vår naprapat i Oslo

Hvorfor får man løperkne?

Den vanligste årsaken til løperkne er for mye løping. I et løpesteg er setemuskulaturen mye aktivert. Ved økt belastning kan det opparbeide seg spenninger og stivhet i muskulaturen i hofter og lår.


Setemuskulaturen (Gluteus maximus) går fra hoftekammen og videre nedover låret, via et senebånd på utsiden av kneet (tractus iliotibialis) og har feste på nedsiden av kneet. Økte spenninger i setemuskulaturen og låret kan gi et drag i senen på utsiden av låret. Denne gnisningen nederst på lårbeinet gjør området betent.


Hvordan behandle løperkne?

Er man tidlig ute og passer på å ikke provosere fram smerten er dette en tilstand som ganske raskt kan bedres. Løping i motbakke gir en kortere steglengde og sjansen for å trigge fram smerten reduseres.


Tøying av setet og selvmassasje med skumrulle kan redusere spenningene i muskulaturen rundt hoftene. Spesifikke øvelser som trener opp hoftekontrollen er også viktig i en akutt fase - og preventivt for å forhindre tilbakefall. Dette hjelper vi deg med!


Hos vår naprapat i Oslo vil du få behandling for å løsne på muskulaturen i det aktuelle området. Vi ser også på hvordan du gjennomfører løpeøktene dine, og ikke minst hvordan du skal trene i perioden du har vondt slik at perioden uten løping blir så kort som mulig. 

Naprapat Didrik Hermansen hos Majorsten Naprapatsenter, ute på løpetur

Forebyggende arbeid | Hvordan unngå løperkne

Løperkne er dessverre et smertetilstand som lett kan komme tilbake igjen når det først har oppstått. Derimot er det enkle preventive øvelser som kan gjøres regelmessig som forhindrer sjansen for tilbakefall. En gradvis økning av treningsmengden er selvsagt også viktig. 

Åpningstider
Mandag – fredag:    08:00–18:00
Lørdag – søndag:     Stengt
Ring oss
Besøk oss
Share by: